نگهداری ظروف سنگی
ظروف سنگی علاوه بر خاصیت هایی که دارند از زیبایی خاصی نیز برخوردار هستند که این ویژگی ها باعث شده تا طرفداران زیادی داشته باشند. نگهداری و حفظ ظروف مختلف با یکدیگر متفاوت است به عنوان مثال نمی توان همان طور که از ظروف مسی نگهداری و استفاده می کنید از ظروف سنگی نیز استفاده کنید چرا که هر ظرف روش خاص خود را دارد. در اینجا ما به روش استفاده ی درست و نگهداری صحیح از ظروف سنگی می پردازیم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
ظروف سنگی
استفاده از ظروف سنگی خاصیت های زیادی دارد از جمله اینکه در این ظروف آهن و منزیم بسیاری وجود دارد که به هنگام پخت غذا در این ظروف ، غذا سرشار از این مواد معدنی مهم می شود که در سلامت بدن بسیار تاثیر گذار است. قطعا نگهداری از ظروف و وسایلی که باعث سلامت بدن می شوند از اهمیت خاصی برخوردار هستند به همین سبب باید بدانید که ظروف سنگی را نمی توانید مانند دیگر ظروف به کار بگیرید و ملزم به احتیاط هستند.
استفاده و نگهداری از ظروف سنگی
برای استفاده از ظروف سنگی باید به مواردی مختلفی توجه کنید که رعایت هر کدام سبب افزایش طول عمر ظرف سنگی و همچنین کیفیت غذای پخته شده در ان ها می شود.
آب بندی قبل از استفاده ظروف سنگی
برای ظروفی مانند دیگ سنگی ، ماهیتابه و… که بر روی شعله قرار می گیرند و غذا در آن ها پخته می شود لازم است قبل از استفاده آن ها را آب بندی کنید. برای این کار کافی ست شما تمام سطح داخلی و خارجی ظرف را روغن کشی کنید ، دقت داشته باشید که تمام قسمت ها را روغن بزنید ، در هنگام روغن کشی رنگ ظرف تغییر می کند. پس از اینکه کار روغن کشی تمام شد آن را به مدت یک تا دو روز در مقابل نور خورشید قرار دهید. حالا ظرف سنگی شما کاملا آب بندی شده است.
دقت کنید که ظروف سنگی مانند لیوان، کاسه و… که بر روی حرارت و شعله قرار نمی گیرند احتیاج به آب بندی ندارند.
زمان پخت غذا در ظروف سنگی
برای طولانی کردن عمر ظروف سنگی خود آن ها را بیشتر از ۳ ساعت بر روی شعله ی مستقیم قرار ندهید. برای ظروف سنگی از شعله پخش کن استفاده کنید و هرگز اجازه ندهید آب غذای شما خشک شود و ظرف بدون آب روی شعله قرار بگیرد چرا که باعث ترک خوردگی و شکستن ظروف سنگی می شود.
مقدار شعله برای ظروف سنگی
بهتر است برای پخت غذا در ظروف سنگی از شعله ی غیر مستقیم استفاده کنید اما اگر مستقیما بر روی شعله قرار می گیرد حداکثر ۳ ساعت باشد و شعله ی آن بسیار کم و ملایم باشد تا مواد معدنی موجود در این سنگ ها به ارومی وارد غذا شود و همچنین غذا به خوبی پخته شود و دچار تغییرات ناگهانی نشود.
موارد استفاده از ظروف سنگی
از ظروف سنگی تنها برای پخت غذاهای آبکی مانند ابگوشت، اشکنه و خورشت ها استفاده کنید و از درست کردن غذاهای سرخ کردنی، پیاز داغ، برنج و …. که فاقد آب می باشند در ظروف سنگی خودداری کنید.
مقدار اب در هنگام پخت غذا در ظروف سنگی
ظروف سنگی را کاملا پر از آب کنید و تنها یک بند انگشت از سر آن را خالی بگذارید. نکته ی جالب که باید در اینجا گفته شود این است که با اینکه شما این ظروف را پر از اب می کنید اما هرگز غذا سر نمی رود.
برای استفاده سعی کنید ظروف سنگی را سرد و گرم نکنید.
از سرد و گرم کردن ظروف سنگی خودداری کنید. به عنوان مثال اگر می خواهید در یک لیوان سنگی دمنوش بریزید توصیه می کنیم ابتدا کمی ابجوش درون آن بریزید و در ان بچرخانید تا ظرف کمی گرم شود و پس از ان می توانید دمنوش خود را درون آن بریزید و میل بفرمایید.
ظروف سنگی را در هنگام داغ بودن بر روی سطوح سرد قرار ندهید چرا که این اختلاف دما نیز باعث ترک خوردگی و شکستن می شوند.
جا به جایی ظروف سنگی
برای جابه جایی ظروف سنگی داغ باید بسیار با احتیاط عمل کنید تا دچار ضربه نشوند اما به صورت کلی به دلیل سنگی بودن و امکان شکستگی باید در استفاده از آن ها دقت کنید.
ترمیم ظروف سنگی
اگر به هر دلیلی ظروف سنگی شما دچار ترک خوردگی شد می توانید با استفاده از سفیده ی تخم مرغ و خاک یا پودر همان سنگ یا اهک و یا پودر سنگ آن را طرز گیری کنید. برای این کار کافی است تا شما سفیده ی تخم مرغ را به همراه یکی از مواد گفته شده در فوق ، به شکل ملات درست کرده و آن را درزگیری کنید همچنین برای بهتر شدن و دیده نشدن درز ایجاد شده می توانید کمی مواد رنگی مخصوص نیز به آن اضافه کنید.