نحوه آب بندی دیگ سنگی
نحوه آب بندی دیگ سنگی؛ ظروف سنگی علاوه بر ظاهری زیبا و سنتی که دارند دارای خواص بسیار زیادی برای بدن هستند. ظروف سنگی از قدیمی ترین و بهترین ظروف برای پخت و پز غذا ها و از غذاهای آبکی هستند و پختن غذا در این نوع ظروف سنگی طعم غذا را بسیار خوشمزه تر و متفاوت می کند.
در گذشته های دور مردم برای پخت و پز غذا های خود از ظروف سنگی و همینطور ظروف مسی استفاده می کردند؛ اما امروزه می بینید که انواع مختلفی از ظرف ها اعم از تفلون، سرامیکی، شیشهای، لعابی و … به وجود آمده اند که موجب بروز برخی بیماری ها از جمله سرطان ها می شود.
چرا که با گذشت هرچه بیشتر زمان و استفاده بیشتر از این نوع ظروف کم کم قسمتهایی از ظرف جدا شده و از طریق غذا وارد بدن میشود و در نهایت موجب بروز انواع بیماری ها می شود. در ادامه به توضیح روش آب بندی دیگ سنگی خواهیم پرداخت.
قبل از آب بندی دیگ های سنگی باید کارهایی را انجام دهید که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد :
۱_ اگر خاک سنگی را که در قسمت بیرونی و در قسمت داخلی ظرف قرار دارد را با استفاده از یک دستمال پاک کنید .توجه داشته باشید که نباید ظرف را با آب بشویید.
۲_ پس از پاک کردن خاک ظرف قسمت بیرونی و قسمت خارجی آن را با نوعی روغن خوراکی که در منزل دارید تمیز کنید و بگذارید به مدت ۲۴ ساعت این روغن بر روی ظرف بماند.
۳_ حال که ۲۴ساعت از این که ظرف را با روغن تمیز کرده اید گذشته است حال میتوانید آن را با یک ابر نرم بشویید.
اکنون که روغن کاری ظروف سنگی به اتمام رسیده است ظرف برای آب بندی آماده شده است. توجه داشتن به این نکته مهم است که تمام قسمت های داخلی و خارجی ظرف سنگی باید سیاه باشد زیرا هر چه ظرف کرد باشد دید محکم تر خواهد بود پس بهتر است در شستن زیاد ظرف از مایع ظرف شویی استفاده نشود. بهترین روش برای شستن با آب خالی است و اگر نیاز بود دو قطره مایع برای شستن ظرف کفایت میکند.
آب بندی دیگ سنگی اصل
آب بندی و چرب کردن با روغن فقط مخصوص آن نوع ظرف هایی است که قرار است بر روی گاز و شعله قرار بگیرند. پس استکان سنگی، لیوان سنگی، کاسه سنگی، لیوان دمنوش سنگی، هاون و… نیاز به آب بندی ندارند. در ادامه به توضیح طریقه آب بندی دیگ سنگی خواهیم پرداخت. فقط ظروفی که در مجاورت با شعله گاز و حرارت و آتش قرار می گیرند نیازمند آب بندی میباشند.
همانطور که برای آب بندی دیگ سنگی گفته شد، برای آب بندی دیگ سنگی اصل هم باید قابلمه سنگی را بشویید و اجازه دهید حداقل نصف روز در یک جای گرم کاملاً خشک شود، تا مغز سنگ موقع چرب کردن خیس نباشد. سپس تمام سطوح داخل و بیرون و درب ظرف دیزی سنگی اصل را با روغن طبیعی مانند روغن دنبه کاملاً چرب کنید. سپس پس بعد از اینکه ضعف را کاملاً چرب کردید بگذارید در گوش های گرم به مدت حداقل سه روز بماند تا روغن را کاملاً به خود جذب کند. برای مثال میتوانید آن را در کنار بخاری یا در کنار شوفاژ و یا در فصل تابستان در آفتاب قرار دهید.
آب بندی دیگ سنگی بخار و آب بندی دیگ سنگی زغال
هیچ کدام از ظروف دیزی سنگی و دیگ سنگی در ابتدا سیاه رنگ نیستند . ظروف دیگ سنگی زمانی سیاه رنگ می شوند که آب بندی یا آماده سازی شده باشد و یا حداقل یک بار در آنها غذای پخته شده باشد.
تمام ظروف سنگی بعد از آب بندی و یا حتی یک بار پس از استفاده سیاه رنگ خواهند شد . بسیاری از مردم فکر میکنند دیگ های سنگی دو نوع هستند سیاه و طوسی رنگ. که این موضوع در برخی موارد باعث سوء استفاده در بعضی از کسبه های سود جو میشود تا با اشاره به اصل و غیر اصل بودن آن مردم را فریب دهند.
تمام ظروف دیگ و دیزی سنگی برای پخت و پز غذا های آبدار مانند آب گوشت و انواع خورشت ها و سوپ و آش قابل استفاده هستند. آب بندی دیگ های سنگی بخار و زغال هم، همانند آب بندی دیگ های سنگی دیگر است و با رعایت کردن مواردی که در ابتدای مقاله گفته شد می توانید آن را به درستی آب بندی کنید و سپس از آن استفاده نمایید.
آب بندی دیزی سنگی
قابلمه سنگی را بشویید و اجازه دهید حداقل نصف روز در یک جای گرم به طور ثابت بماند تا کاملا خشک شود و موقع تر کردن خیس نباشد. سپس تمام سطوح داخل و بیرون ظرف دیزی سنگی را با یک روغن طبیعی مانند دنبه و یک روغن خوراکی که در منزل تان دارید کاملا تمیز و چرب کنید.
بعد از این که ضعف را کاملاً کردیم بگذارید در جایی ثابت و بدون اینکه آن را تکان دهید به مدت یک الی دو روز بماند تا روغن را کاملا به خود جذب کند. این کار را میتوانید در صورتی که ضربه سنگی ترک برداشت نیز استفاده کنید و به کار ببرید.