آیا ظرف های سنگی باعث سنگ کلیه می شوند؟
بسیاری از افراد گمان می کنند که استفاده از ظروف سنگی برای پخت و پز باعث ابتلای آن ها به سنگ کلیه می شود. این تصور برای افرادی که از ظروف سنگی استفاده می کردند کمی خطرناک به نظر آمد و این سوال پیش آمد که آیا واقعا ظرف های سنگی باعث سنگ کلیه می شوند ؟! در این مقاله سعی داریم تا به این سوال پاسخ دهیم.
ظروف سنگی و سنگ کلیه
با توجه و استناد به گفته های علمی و پزشکان متخصص ایران به طور قطع می توان گفت پخت و پز در ظروف سنگی باعث سنگ کلیه نمی شوند و این دو امر کاملا از هم مجزا می باشند. نکته ی مهم علمی که می توان برای این امر به آن استناد کرد این است که طبق تحقیقات انجام شده جنس سنگ های کلیه با جنس ظروف سنگی متفاوت هستند بنابراین این نظر را که ظروف سنگی سبب سنگ کلیه می شوند را می توان رد کرد.
یکی از عوامل مهم در سنگ کلیه استعداد ژنتیکی فرد است یعنی افرادی که به صورت ژنتیکی سابقه ی سنگ کلیه دارند بیشتر در معرض احتمال سنگ کلیه وجود دارند. عوامل مهم دیگری که در ایجاد سنگ کلیه نقش دارند شامل: بی تحرکی، عدم استفاده و نوشیدن آب کافی، استفاده از ظروف پلاستیکی برای غذاهای داغ و… .
نکته ی بسیار مهم این است که ظروف سنگی نه تنها برای بدن مضر نمی باشد بلکه به علت طبیعی بودن برای بدن بسیار مفید می باشند به طوری که در علم طب سنتی نیز به استفاده از این ظروف اشاره شده است و یکی از مناسب ترین ظروف برای پخت و پز می باشند.
خواص ظروف سنگی
ظروف سنگی از سنگ طبیعی ساخته می شوند یعنی هیچ ماده ی خارجی در آن ها به کار نرفته است بلکه تنها از طریق تراش سنگ ، ساخته می شوند بنابراین هیچ خطر و ضرری برای سلامتی ندارند بلکه کاملا مفید می باشند. پخت غذاهای آبکی در ظروف سنگی باعث می شود املاح و مواد معدنی موجود در سنگ وارد غذا شوند که از این طریق مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین می شود.
از طرف دیگر پخت غذا در ظروف سنگی به علت طبیعی بودن این ظروف باعث ایجاد تغییرات در مواد غذایی نمی شوند و مواد غذایی با آن واکنش نشان نمی دهند به همین سبب غذای پخته شده حداکثر سلامت را دارند.
نکاتی در ارتباط با استفاده از ظروف سنگی
ظروف سنگی خواص بسیار زیادی دارند اما استفاده از آن ها نکاتی دارد که باید آن ها رعایت کنید، نکاتی که سبب افزایش طول عمر ظروف سنگی شما می شوند ، برخی از این نکات عبارتند از:
- ظروف سنگی را بیش از ۳ ساعت بر روی شعله ی مستقیم قرار ندهید.
- در داخل ظروف سنگی تنها غذاهای آبکی مانند آش، آبگوشت، سوپ و اشکنه درست کنید.
- نگذارید آب غذا خشک شود و ظرف بدون اب بر روی شعله بماند.
- در داخل ظروف سنگی از سرخ کردن و تفت دادن بپرهیزید.
- ظرف سنگی داغ را بر روی سطوح سرد قرار ندهید چراکه باعث شکستگی و ترک خوردگی آن می شود.
- ظروف سنگی را به آرامی جا به جا کنید تا به آن ها ضربه وارد نشود.
مزایای استفاده از ظروف سنگی
استفاده از ظروف سنگی مزایای بسیاری دارد که در مطالب فوق به یک نمونه ی آن یعنی سلامتی بدن و تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن را ذکر کردیم در ادامه به دیگر مزایای آن ها خواهیم پرداخت.
- ایجاد حس آرامش: شاید جالب باشد که بدانید ظروف سنگی به علت طبیعی بودن و ماهیت طبیعی که دارند دارای انرژی مثبت فراوانی می باشند که وقتی غذای پخته شده درون آن ها میل می کنید این انرژی و حس آرامش برگرفته از طبیعیت به شما نیز منتقل می شود.
- سرعت پخت در ظروف سنگی بسیار زیاد می باشد چراکه گرما در ذرات سنگ محصور می شوند و به پخت سریع غذا کمک می کند.
- غذا در ظروف سنگی نمی سوزند چرا که حرارت غیر مستقیم باعث عدم خشک شدن آب غذا می شود.
- غذا در ظروف سنگی با کمترین حرارت می تواند به بهترین شکل ممکن پخته شود چراکه ضخامت دیواره های آن زیاد است و جرم ان بیشتر است به همین سبب گرما، انرژی و حرارت بیشتری را درون خود ذخیره می کند در نتیجه باعث صرفه جویی در سرخت می شود.
- شستشوی ظروف سنگی بسیار راحت و حتی بدون مواد شوینده است به طوری که حتی تنها با آب ولرم و سرد به راحتی شسته می شوند چراکه غذاهای پخته شده با آن آبکی است کمتر کثیف می شود.
- طعم و مزه غذای پخته شده در دیگ سنگی قابل مقایسه با سایر ظروف نیست و غذای طبخ شده در این ظروف بسیار خوش مزه و خوش طعم است.